Niech się święci 1 Maja!

Tradycyjnie już w Święto Pracy przedstawiciele lubińskiego Sojuszu Lewicy Demokratycznej złożyli wieniec pod pomnikiem Jana Wyżykowskiego.

Ten gest to z naszej strony wyraz hołdu dla człowieka bez którego pracy być może nie byłoby Zagłębia Miedziowego w obecnym kształcie.

To dzięki odkrytym tutaj złożom rudy miedzi diametralnie zmienił się wygląd dużej części regionu.

Dzięki ciężkiej pracy tysięcy górników kilka pokoleń mieszkańców Zagłębia Miedziowego szczęśliwie dorastalo w naszym miescie.

Świętujmy więc ten dzień wszystkich ludzi pracy ale pamiętajmy również o tym że KGHM powstał jako zakład państwowy - własność nas wszystkich.

Niewiele brakło by na początku transformacji politycy wywodzący się ze środowisk postsolidarnościowych sprzedali firmę prywatnemu kapitałowi za niewielkie pieniądze, motywując tę decyzję tym że prywatne jest zawsze lepsze od państwowego. W tą mantrę uwierzyła spora część elit politycznych w Polsce. Tymczasem raczej żaden z nas nie chciałby samych prywatnych szkół, prywatnych szpitali, za których usługi musiałby płacić oogromne pieniądze a gorzej zarabiających zwyczajnie nie byłoby stać na korzystanie z tych usług. Usług które każde cywilizowane państwo powinno finansować z podatków swoich obywateli by każdy mógł z nich korzystać.

Podatek miedziowy nałożony kilka lat temu na KGHM znacząco wpływa na funkcjonowanie spółki, spowalnia inwestowanie w infrastrukturę niezbędną do rozwoju firmy, zabiera znaczną część zysków wypracowanych przez górników.

Mimo wielu obietnic, obecny rząd jak dotąd nie znalazł czasu na zajęcie się tym problemem, podatek miedziowy nadal nadmiernie drenuje finansowo nasz region.

Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera!